perjantai 22. maaliskuuta 2019

Appelsiinirahkapiirakka mehiläisteemalla




Kesää kohti mennään! Mehiläisparvi pörähti rahkapiirakan päälle! Tällainen piirakka on ollut mielessä jo pitkään ja tänään ihana aurinkoinen kevätpäivä inspiroi tekemään sen!! Tällä tyylillä tehtyinä olen nähnyt sellaisia että mehiläiset on tehty persikoista, halusin pienempiä ja enemmän, niimpä tein mehiläiset säilykeaprikooseista.

Tällä teemalla voi koristella millaisen rahkapiiran haluaa, minä valitsin Kinuskikissan ohjeen johon tulee appelsiinirahkaa. Lisäsin vain siihen vähän tavallista rahkaa ja hieman sokeria. Alkuperäinen ohje löytyy täältä: Kinuskikissan rahkapiirakka



Muropohja:
150 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta


Appelsiinirahkatäyte:
400 g appelsiinirahkaa

1 dl maitorahkaa
3 munaa
1 ½ dl kuohukermaa

3 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria


Mehiläiset
n. 240 g (valutettuna) aprikoosinpuolikkaita

Tummaa suklaata
mantelilastuja

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon ensin muna, sitten leivinjauhe ja lopuksi vehnäjauhot delilitra kerrallaan. Levitä taikina jauhoja apuna käyttäen voidellun piirakkavuoan tai irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja reunoille. 


Yhdistä kaikki täyteainekset keskenään vatkaimella sekoittaen. Kaada täyte pohjan päälle.
Paista 200 asteessa noin 35 minuuttia. Voit suojata piirakan foliolla tai laittamalla toisen uunipellin piirakan yläpuolelle.

Jäähdytä piirakka. Huuhtele ja kuivaa aprikoosit. Sulata suklaa pussissa vesihauteessa, tee kulmaan reikä ja pursota suklaasta silmät ja raidat. Tee pienet viillot siipien kohdalle ja upota mantelilastut viiltoihin.  Asettele aprikoosinpuolikkaat piirakan päälle ja tarjoile! 







sunnuntai 3. maaliskuuta 2019

Laskiaiskakku




Laskiaissunnuntai, mielessä laskiaispullat. Ajattelin kuitenkin että haluan tehdä jotain muuta kuin pullaa. Tuli ehdotus: Miten olis se mustikkapiirakkakakku, mutta laittais mustikan tilalle mansikkaa? 

Tein siis Kinuskikissan kirjan ohjeella, mutta vaihdoin mustikan mansikkaan. Mansikkatäytettä en käyttänyt uunissa vaan hyydytin liivatteella, toisin kuin mustikkatäyte käytetään uunissa. Täältä löytyy mustikkapiirakkakakun resepti: Mustikkapiirakkakakku

Tämä kakku maistuu laskiaiselle! Siinä on kardemummaa, mansikkahilloa ja kermaa, tarvitseeko muuta! 


 Pohja:
2 dl kaurahiutaleita
2 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
½ tl kardemummaa
150 g voita 
1 muna

Vuoraa 24 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla, voitele vuoan reunan alaosa. 
Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa ja nypi sekaisin pehmeän voin kanssa. Lisää lopuksi muna ja sekoita tasaiseksi. Levitä taikina vuoan pohjalle ja n 3 cm:n verran reunoille. Levittäminen onnistuu parhaiten sormilla, tarvittaessa jauhoja apuna käyttäen. Paista 200 asteessa n 15 minuuttia. Kun otat pohjan uunista, voit painella pohjaa vielä niin että reunat jäävät korkeammaksi. Jäähdytä pohja.


Mansikkatäyte
500 g pakastemansikoita
½ dl sokeria
2 rkl kaupan mansikkahilloa
3 liivatelehteä 

Laita liivatelehdet likoamaa kylmään veteen. Laita mansikat kattilaan sokerin kanssa, kuumenna niin että mansikat ovat sulaneet. Lisää seokseen kaupan mansikkahillo ja soseuta. Kuumenna kunnolla kuumaksi ja lisää liotetut liivatelehdet. Anna seoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi ja kaada se pohjan päälle. Anna hyytyä muutama tunti jääkaapissa.

Kermatäyte:
3 liivatelehteä
4 dl kuohukermaa
250 g  mascarponejuustoa
4 rkl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa
2 rkl vettä 

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon mascarponejuusto, sokerit ja kardemumma. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata joukkoon liotetut liivatteet. Sekoita liivatevesi täytteeseen. Levitä seos varovasti mansikkatäytteen päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään kolme tuntia. 

Päälle pursotin vielä vispikermasta pallukoita.