Kesää kohti mennään! Mehiläisparvi pörähti rahkapiirakan päälle! Tällainen piirakka on ollut mielessä jo pitkään ja tänään ihana aurinkoinen kevätpäivä inspiroi tekemään sen!! Tällä tyylillä tehtyinä olen nähnyt sellaisia että mehiläiset on tehty persikoista, halusin pienempiä ja enemmän, niimpä tein mehiläiset säilykeaprikooseista.
Tällä teemalla voi koristella millaisen rahkapiiran haluaa, minä valitsin Kinuskikissan ohjeen johon tulee appelsiinirahkaa. Lisäsin vain siihen vähän tavallista rahkaa ja hieman sokeria. Alkuperäinen ohje löytyy täältä: Kinuskikissan rahkapiirakka
Muropohja:
150 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Appelsiinirahkatäyte:
400 g appelsiinirahkaa
1 dl maitorahkaa
3 munaa
1 ½ dl kuohukermaa
3 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
Mehiläiset
n. 240 g (valutettuna) aprikoosinpuolikkaita
Tummaa suklaata
mantelilastuja
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon ensin muna, sitten
leivinjauhe ja lopuksi vehnäjauhot delilitra kerrallaan. Levitä taikina
jauhoja apuna käyttäen voidellun piirakkavuoan tai irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm)
pohjalle ja reunoille.
Yhdistä kaikki täyteainekset keskenään vatkaimella sekoittaen. Kaada täyte pohjan päälle.
Paista 200 asteessa noin 35 minuuttia. Voit suojata piirakan foliolla tai laittamalla toisen uunipellin piirakan yläpuolelle.
Jäähdytä piirakka. Huuhtele ja kuivaa aprikoosit. Sulata suklaa pussissa vesihauteessa, tee kulmaan reikä ja pursota suklaasta silmät ja raidat. Tee pienet viillot siipien kohdalle ja upota mantelilastut viiltoihin. Asettele aprikoosinpuolikkaat piirakan päälle ja tarjoile!
Laskiaissunnuntai, mielessä laskiaispullat. Ajattelin kuitenkin että haluan tehdä jotain muuta kuin pullaa. Tuli ehdotus: Miten olis se mustikkapiirakkakakku, mutta laittais mustikan tilalle mansikkaa?
Tein siis Kinuskikissan kirjan ohjeella, mutta vaihdoin mustikan mansikkaan. Mansikkatäytettä en käyttänyt uunissa vaan hyydytin liivatteella, toisin kuin mustikkatäyte käytetään uunissa. Täältä löytyy mustikkapiirakkakakun resepti: Mustikkapiirakkakakku
Tämä kakku maistuu laskiaiselle! Siinä on kardemummaa, mansikkahilloa ja kermaa, tarvitseeko muuta!
Pohja:
2 dl kaurahiutaleita
2 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
½ tl kardemummaa
150 g voita
1 muna
Vuoraa 24 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla, voitele vuoan reunan alaosa.
Sekoita
kuivat aineet keskenään kulhossa ja nypi sekaisin pehmeän voin kanssa. Lisää
lopuksi muna ja sekoita tasaiseksi. Levitä taikina vuoan pohjalle ja n 3
cm:n verran reunoille. Levittäminen onnistuu parhaiten sormilla,
tarvittaessa jauhoja apuna käyttäen. Paista 200 asteessa n 15 minuuttia. Kun otat pohjan uunista, voit painella pohjaa vielä niin että reunat jäävät korkeammaksi. Jäähdytä pohja.
Mansikkatäyte
500 g pakastemansikoita
½ dl sokeria
2 rkl kaupan mansikkahilloa
3 liivatelehteä
Laita liivatelehdet likoamaa kylmään veteen. Laita mansikat kattilaan sokerin kanssa, kuumenna niin että mansikat ovat sulaneet. Lisää seokseen kaupan mansikkahillo ja soseuta. Kuumenna kunnolla kuumaksi ja lisää liotetut liivatelehdet. Anna seoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi ja kaada se pohjan päälle. Anna hyytyä muutama tunti jääkaapissa.
Kermatäyte:
3 liivatelehteä
4 dl kuohukermaa
250 g mascarponejuustoa
4 rkl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa
2 rkl vettä
Laita
liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi. Lisää
vaahtoon mascarponejuusto, sokerit ja kardemumma. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja
sulata joukkoon liotetut liivatteet. Sekoita liivatevesi täytteeseen. Levitä seos varovasti mansikkatäytteen päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään kolme tuntia.
Päälle pursotin vielä vispikermasta pallukoita.