keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

Punaiset sydänsämpylät, punajuurisämpylät


Iski idea kokeilla punaisia sämpylöitä ja rauhaan ei pääse ennen kuin ne on kokeiltu! Ja muotona tottakai sydän. Mietin että värin saan tietenkin punajuurella, mutta että kannattaako se raastaa vai mitenkä... halusin tasaisemman värin, joten keitin punajuuret ja soseutin ne. Lisäksi käytin taikinaan osan nesteestä punaista keitinlientä. Tyytyväinen olen väriin, tuli juuri sellainen kuin halusinkin! Taikinakin on uskomattoman hienon väristä! 

Nämä maistuukin hyville! Tytär tuumasi ettei ole koskaan syönyt yhtä hyviä sämpylöitä. Ja taikinaanhan voi käyttää mitä jauhoja haluaa, punaisen värin saa sitten punajuurella.Tällaisen taikinan tein:
25 g hiivaa
2 dl vettä
0,5 dl punajuurten keitinlientä
1 dl soseutettua punajuurta (älä käytä punajuurisäilykkeitä, vaan keitä tuoreita ja soseuta)
1 tl suolaa
1 rkl siirappia
2 dl kaurahiutaleita
5-6 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja 
1/4 dl ruokaöljyä

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää keitinliemi myös. Lisää suola, siirappi ja soseutettu punajuuri. Lisää kaurahiutaleet ja jauhot, lisää öljy. Sekoita hyvin. Peitä taikina ja anna kohota. 

Pyöritä taikinasta ensin pyöreitä palloja ja pyöritä pallot vielä pötkylöiksi. Leikkaa saksilla kolo noin pötkylän puoliväliin saakka. Muotoja voi pyöristellä ja sydämen alaosaa venyttää alaspäin. Aikalailla malli pysyy itsekseenkin. Täältä löytyy hyvä malli sydämiin: Sydänsämpylät

Kohota sämpylät ja paista 200 asteessa n 15 minuuttia. Ei kannata paistaa liikaa, jotta väri säilyy paremmin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti