perjantai 24. marraskuuta 2017

Äidin piparkakut





Alkaa olla taas piparkakkuaika! Ihanaa! Saa tehdä kaikenlaisia juttuja piparkakuista. Joistakin jutuista on tullut ihan perinteitä, joitakin uusia juttuja tulee joka vuosi mitä täytyy kokeilla. Koristelussa näkyy käden jälki ja saa käyttää mielikuvitusta ja toteuttaa mieleen tulleita ideoita. Mekkomuotin bongasin taannoin, enkä meinannut malttaa odottaa milloin pääsen niitä koristelemaan! Syntyi monenlaista leninkiä taas ja "Suomi 100-vuotta" -teemakin pääsi mukaan. 

Piparkakkurasioita olen tehnyt tämä vuonna jo useampia. Marianne-teemaisesta tuli aika hauska! Täältä löytyy aimmin tehtyjä: Piparkakkurasiat



Tämän piparkakkureseptin olen saanut äidiltäni. Tällä reseptillä  on lapsuuteni piparkakut tehty, enkä ole tämän veroista löytänyt. Tällä ohjeella tulee mielestäni maukkaimmat piparit ja koostumus on rapean pehmeä. Taikina on myöskin helppo tehdä ja helposti käsiteltävää.

Äidin piparkakut:
3 kpl kananmunia
4 dl sokeria
1 dl siirappia
400 g sulaa voita tai margariinia
2 tl neilikkaa
2 tl kanelia
2 tl inkivääriä
2 tl pomeranssinkuorta
(mausteita olen laittanut usein kutakin maustetta yhden tl enemmän kuin ohjeessa) 
3 dl perunajauhoja
9 - 10 dl venäjauhoja
3 tl soodaa

Vaahdota munat ja sokeri. Lisää siirappi ja sen jälkeen sula voi. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne ne lopuksi taikinaan. Nosta taikinakulho jääkaappiin ja anna taikinan tekeytyä vähintään seuraavaan päivää.

Paista piparit 175 asteessa. 

Pikeerin jolla voi koristella piparkakut, teen yleensä tällä ohjeella:
½ dl kananmunan valkuaista
3 dl tomusokeria
6 tippaa sitruunamehua


Vatkaa valkuaista ja 2 dl tomusokeria n 3 minuuttia. Lisää loput tomusokerista ja sitruunamehu. Vatkaa vielä muutama minuutti. Halutessasi voit värjätä pikeerin esim tomu- tai pastaväreillä. Ohje puolitettunakin riittää jo monenlaisteen koristeluun.

































Ei kommentteja:

Lähetä kommentti