lauantai 24. lokakuuta 2015

Hopeatoffee-sitruunajuustokakku


























Tämän tyyliseen ihanaan herkkuun törmäsin eräässä ruokaryhmässä ja nyt oli sopiva hetki kokeilla tätä lapsen kummien tullessa synttäreitä juhlimaan. Käytin hyödyksi jääkaapissa jo olleita raaka-aineita ja tällainen kakku syntyi. Tästä tuli vuoka ihan piripintaan saakka, mutta eipä haitannut vaikka aluksi säikähdin!  Käytin halkaisialtaan 24 cm irtopohjavuokaa.

Pohja:
200 g digestive-keksejä (tai jotain muita mistä tykkää)
2 rkl tummaa kaakaota
1 rkl sokeria
80 g voita
(jos käytät jotain muita keksijä, ei välttämättä tarvii lisätä kaakaota ja sokeria. Mulla sattui olemaan vain Digestive-keksejä mutta halusin pohjasta tummemman.) 

Sitruunatäyte:
5 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
250 g mascarponejuustoa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl sitruunamehua (=n 2 sitruunaa)+ yhden sitruunan raastettu kuori
6 kpl liivatetta
0.75 dl sokeria 

Hopeatoffeepäällinen:
n 240 g Hopeatoffee-karamelleja, n 1.5 pussia
3 dl kuohukermaa
1.5 kpl liivatetta 


Murskaa keksit, lisää kaakaojauhe ja sokeri. Lisää voisula ja sekoita. Levitä seos leivinpaperilla vuoratun 24 senttisen irtopohjavuoan pohjalle.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen vähintään 5 minuutiksi. Vatkaa vaahtoutuva vaniljakastike vaahdoksi. Purista sitruunoista mehut. Yhdistä mascarponejuusto, tuorejuusto ja sokeri. Notkista seos kaatamalla puolet sitruunamehusta sekaan ja sekoita tasaiseksi. Lisää seos varovasti sekoittaen vaniljavaahtoon. 

Kaada loppu sitruunamehu kattilaan ja kuumenna. Purista liivatteista vesi ja sulata ne kuumaan sitruunamehuun. Kaada seos ohuena nauhana täytteen sekaan ja sekoita hyvin. Kaada täyte pohjan päälle. Jos näyttää että täyttyy liikaa, niin jätä osa laittamatta.. ja laita vaikka hyytymään jälkiruokakulhoon. Hyydytä kakkua jääkaapissa vähintään 3 tuntia.

Hyytyneen kakun päälle tehdään siis se päällinen Hopeatoffeesta ja kermasta. Laita liivatteet likoamaan. Kaada kerma kattilaan, nakkele sekaan Hopeatoffeekarkit. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, niin kauan että karkit ovat kokonaan sulaneet. Sulata lionneet liivatteet kuumaan karkki-kermaseokseen. Jäähdytä kädenlämpöiseksi ja lusikoi sitruunatäytteen päälle. Hyydytä kakkua vielä jääkaapissa vähintään kolme tuntia. 

Koristella voi vaikka valkosuklaamurulla. En suosittele tuota valkosuklaapursotusta, koska kakkua on vaikeampi leikata kun suklaa on kovaa. 






1 kommentti: