perjantai 20. tammikuuta 2017

Punajuuri-suklaakakku



Oli iso pussi punajuuria, ja mietin mihin käyttäisin nii. Olin tehnyt jo Lindströminpihvejä ja punaisia sydänsämpylöitä. Sain vinkin että teeppä punajuuri-suklaakakkua! No tottakai tein! Pyörittelin mielessä minkä näköiseksi tekisin kakun, ja aikalailla sain vision toteutettua. En ollut koskaan tuollaista nähnyt enkä tehnyt, joten oli vain rohkeasti kokeiltava. Ehdoton juttu oli, että suklaata pitää olla päällä ja siihen punaisia sydämiä!

Pohjaan sovelsin aiemminkin käyttämääni Banaani-suklaakakkun reseptiä ja tuli hyvä ja mehevä kakku. Kakku taisi olla parhaimmillaan muutaman päivän päästä valmistumisesta. Punajuuri on jännä juttu kakussakin; sitä ei juurikaan maussa huomaa, mutta se tuo mehevyyttä ja syventää väriä.  Kakusta tuli kommenttia: "Tää on ihan parasta, tätä mun synttäreille!" "Tämä on parempaa kuin mutakakku!" "Kakku itsessään ei ole kovin makea ja siksi suklaapäällinen sopii tähän tosi hyvin."

Kakkupohja: 
150 g pehmeää voita
4 dl sokeria

3 kananmunaa

4,5 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
1,5 tl ruokasoodaa
1 dl tummaa kaakaojauhetta

2 dl punajuurisosetta (2 - 3 punajuurta)
1 dl Creme Fraichea

Kuori ja kuutioi punajuuret. Keitä kypsiksi ja soseuta kuutiot ilman keitinlientä. 

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen hyvästi vatkaten. Yhdistä kuivat aineet, ja lisää Creme Fraiche punajuurisoseeseen. Lisää vuorotellen molempia seoksia taikinaan. 

Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun 24 cm irtopohjavuokaan. Paista uunin alatasolla 175 asteessa, noin 1 h 15 minuuttia. Vähempikin paistoaika saattaa riittää. Kokeile tikulla kakun kypsyyttä paistamisen loppupuolella, ja jos taikina ei tartu tikkuun, ota kakku pois uunista. Anna hetken jäähtyä ennen kumoamista. 

Suklaaganache: 
150 g tummaa suklaata
1,5 dl kuohukermaa
nokare voita

Kaada kattilaan kerma ja paloittele sinne suklaa. Lämmitä miedolla lämmöllä sekoitellen niin kauan että suklaa on sulanut. Nosta kattila liedeltä ja lisää nokare voita. Sekoittele vielä hyvin. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Kaada jäähtynyt ja vähän paksuuntunut ganache jäähtyneen kakun päälle. (kakkupohjan voi tehdä edellisenä päivänä valmiiksi) Tasoittele tarvittaessa. Nosta kakku jääkaappiin.

Punaiset sydämet tein niin että sulatin muutaman palan valkosuklaata pussissa vesihauteessa.  Lisäsin pussiin punaista värijauhetta ja sekoittelin tasaiseksi. Kakku oli ehtinyt vähän aikaa olla jääkaapissa ennen kuin pursottelin sydämet päälle. Sydämiä muodostuu, kun pursottaa kaksi pilkkua suklaata vierekkäin ja vetää tikulla molemmista pilkuista alaspäin.  

 

















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti