sunnuntai 2. huhtikuuta 2017

Pääsiäisen Sitruuna-marenkipiirakka (gluteeniton, viljaton)





Tiputeemalla mentiin taas! Olin suunnitellut jo jonkin aikaa, että teen pitkästä aikaa klassikko Sitruuna-marenkipiirakkaa. Selailin ylä-asteelaisen köksänkirjaa, ja siitäpä hieman muunnellen syntyi tämä piirakka. Ajatus oli, että pursottelen marengin tipuksi ja siitä tulikin aika ihanan näköinen! Tässäpä siis ihana tarjoomus vaikka pääsiäispöytään! Marengin tein tuplana ja tähän laitan suoraan sen tuplaohjeen, samoin täytteen tein suurempana.


Pohja:
100 g pehmeää voita 
½ dl sokeria
1 muna
2½ dl perunajauhoja (tai 2½ dl vehnäjauhoja)
1 tl leivinjauhetta

Vaahdota voi ja sokeri, lisää kananmuna hyvin sekoittaen. Yhdistä kuivat aineet ja lisää taikinaan. Levitä taikina irtopohjavuoan pohjalle ja vähän reunoille. Voit hyvin käyttää myös tavallista piirakkavuokaa. Paista pohjaa 200 asteessa n 10 minuuttia. 


Sitruunatäyte:
4 kananmunan keltuaista
2 dl vettä
1,5 dl sokeria
4 rkl perunajauhoja
1 1/4 dl sitruunamehua
2 rkl voita

Sekoita täytteen ainekset sitruunamehua lukuunottamatta kattilassa. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos pulpahtaa. Ota kattila pois liedeltä ja lisää sitruunamehu.

Marenkikuorrutus:
4 kananmunan valkuaista
1½ dl sokeria
keltaista elintarvikeväriä

1 pala tummaa suklaata tipun silmiin

Vatkaa kananmunan valkuaiset valkoiseksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen vaahdottamisen loppuvaiheessa. Lisää elintarvikeväri.

Lisää sitruunakiisselitäyte paistetun pohjan päälle. Laita marenkivaahto pursotuspussiin/pakastepussiin ja leikkaa kulma reilusti auki. Pursota kiisselin päälle pallukoita ja pallukoiden päälle vielä toinen pienempi pallukka. Kun pursotat päällimmäistä palloa, vedä pursottimella niin että muodostuu tipun nokka. Osan marengista voit pursottaa erilaisella tyllalla, esim ihan reunaan. 

Paista piirakkaa kuumassa uunissa, 250 asteessa, muutamia minuutteja. Tipujen nokat saavat ihan hieman ruskistua. Anna piirakan hetken jäähtyä. 

Laita tummasuklaapala pieneen pakastepussiin ja upota pussi kuumaan veteen. Leikkaa kulma auki ja pursota tipuille suklaasta silmät. Valmista!



2 kommenttia: