sunnuntai 4. helmikuuta 2018

Mustikkapiirakkakakku


Tänään juhlittiin taas synttäreitä ja päivänsankari sai valita millaisen kakun hän haluaa. Ei ollut yllätys että hän valitsi mustikkaisen kakun! Tämä resepti löytyi "Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon" -kirjasta. Oli kyllä todella kokeilemisen arvoinen kakku! Arvelen, että tätä tulee tehtyä toistekkin! Mustikan sijaan voisi kokeilla vadelmia, tai mustikkaa ja vadelmaa yhdessä.

Hieman erilainen kuin juustokakut yleensä, pehmoinen, lempeä maku ja ihana koostumus moussessa. Mustikka pääsi hyvin oikeuksiinsa ja kardemumma sopi tähän todella hyvin. Kermatäyte sopi mustikkapiirakan kanssa yhteen täydellisesti!

Pohja:
2 dl kaurahiutaleita
2 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
½ tl kardemummaa
150 g voita 
1 muna

Mustikkatäyte:
3/4 dl perunajauhoja (jos käytät pakastemustikoita, laita hieman enemmän)
3/4 dl sokeria
500 g ( n 7dl) mustikoita

Vuoraa 24 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla, voitele vuoan reunan alaosa. 
Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa ja nypi sekaisin pehmeän voin kanssa. Lisää lopuksi muna ja sekoita tasaiseksi. Levitä taikina vuoan pohjalle ja n 3 cm:n verran reunoille. Levittäminen onnistuu parhaiten sormilla, tarvittaessa jauhoja apuna käyttäen.

Tee mustikkatäyte. Sekoita siis perunajauhot ja sokeri keskenään. Yhdistä mustikoiden kanssa ja levitä mustikkatäyte vuokaan pohjan päälle, varmista että perunajauhot ja sokeri ovat tasaisesti mustikoiden seassa. Paista 200 asteessa 20 - 25 minuuttia (paistoin kyllä pidempään, kannattaa seurata kypsyyttä). Anna jäähtyä ja irrota vuoan reunus varovasti. Puhdista reunus ja kiinnitä takaisin vuokaan. Sivele reinoille öljyä, jotta hyytynyt täyte irtoaa siistimmin vuoasta. Nyt siis kermatäytteen tekoon.. 

Kermatäyte:
3 liivatelehteä
4 dl kuohukermaa
250 g  mascarponejuustoa
4 rkl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa
2 rkl vettä 

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää vaahtoon mascarpone, sokerit ja kardemumma. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata joukkoon liotetut liivatteet. Sekoita liivatevesi täytteeseen. 
Kaada täyte vuokaan mustikkapiirakan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa noin kolme tuntia. Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle. Koristele mustikoilla tms.

Minä koristelin värjätyllä valkosuklaalla, koska tuoreita mustikoita ei näin talvella ollut saatavilla. En halunnut käyttää pakastettuja mustikoita, ne tahtoo vetistyä niin äkkiä. Kesällä kannattaa käyttää tuoreita mustikoita ja mustikanvarpuja koristeena.  


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti