sunnuntai 3. syyskuuta 2017

Vaniljainen mustaherukkajuustokakku




 Mustaherukoita poimiessani pulpahti mieleen tällainen kakku ja sehän oli tietenkin toteutettava. Ajattelin, että vanilja pehmentää mustaherukan makua ja lisäksi värit sopii ihanasti yhteen! 

Naapureiden puskasta sain poimia, joten kutsuttiin heidät sitten kakkukahveille. Palaute oli hyvää ja tykkäsivät hekin kakusta. En halunnut tehdä mustaherukkaosuudesta liian makeaa, eli se maistuu kunnolla sille mitä nimikin lupaa. 


Pohja
150 g Digestive-keksejä
50 g sulaa voita
1 rkl tummaa kaakaojauhetta

Murskaa keksit, lisää kaakaojauhe ja sula voi. Sekoita tasaiseksi ja levitä leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle. Käytin 22,5 cm vuokaa. 

Mustaherukkatäyte
6 dl mustaherukoita
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
6 kpl liivatelehtiä
2 prk Flora Visp
200 g vaniljatuorejuustoa
200 g maustamatonta tuorejuustoa

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Mittaa mustaherukat ja sokeri kattilaan, kuumenna seos ja anna kiehua hetken aikaa. Soseuta seos ja lisää kuumaan seokseen liotetut liivatelehdet. Anna hillokkeen jäähtyä huoneenlämpöiseksi. (Jäähtyy nopeammin esim. kun nostat astian kylmäkallen päälle ja välillä sekoittelet.) 

Vaahdota Flora Visp ja sekoita joukkoon tuorejuustot. Lisää jäähtynyt herukkahillo. Tarkista tässä vaiheessa maku ja lisää sokeria jos kaipaat makeutta lisää. 

Kaada täyte irtopohjavuokaan pohjan päälle. Anna hyytyä vähintään kolme tuntia ennen kuin valmistat päällisen. 

Päällinen
3 dl valmista vaniljakastiketta 
3 tl vaniljasokeria
2,5 liivatelehteä

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Mittaa vaniljakastike ja vaniljasokeri kattilaan, kuumenna seos lähes kiehuvaksi. Sulata joukkoon lionneet liivatteet ja jäähdytä seos huoneenlämpöiseksi. "Kylmäkallejäähdytys" toimii tässäkin mainiosti. Kaada/lusikoi seos varovasti täytteen päälle ja nosta takaisin hyytymään jääkaappiin.

Koristele valmis kakku mustaherukoilla, herukanlehdillä ja rouhitulla valkosuklaalla.




 
 



7 kommenttia:

  1. Kaunis kakku! Eipä ole tullut mieleen vaniljakastiketta hyydyttää �� Täytyykin kokeilla.
    Satu

    VastaaPoista
  2. Minkä verran liivate ehtii hyytyä, ennenkö lisäsit juustot?
    Satu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hhmm.. mitähän tarkoitat.. täytteessä liivatteet sulatetaan kuumaan herukkahilloon, se ei ehdi hyytyä ennen kuin koko täyte on valmis. :)

      Poista
  3. Todella herkullisen näköinen kakku! Jääkaapissa omani hyytymässä :) Kohta päällistä tekemään. Hieman hirvittää, kun sormenpäällä kokeilin kakun pintaa, varsin pehmeältä ja "tarttuvalta" tuntuu. Toivotaan kuitenkin, että on hyytynyt tarpeeksi, kun illalla koko komeuden ympäriltä reunat irrotan. Tulen sitten kertomaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuli hyvää :)
      Laitoin päälliseen kolme liivatetta, mikä oli liikaa.
      Muuten tosi hyvää! :) Kiitos ohjeesta!

      Poista
    2. Kiva kuulla että oot kokeillut tätä kakkua ja tykkäsit! :) Päälliseen saattaisi riittää kaksikin liivatetta.. täytyy kokeilla joskus riittääkö :)

      Poista