sunnuntai 25. joulukuuta 2016
Piparkakkusauna
En ollut koskaan ennen tehnyt piparkakusta minkaanlaista rakennusta. Mies yhtenä päivänä ehdotti että yritetäänkö tehdä meidän saunasta piparkakkuversio. Olin ihan heti mukana hommassa! Tuosta saunasta on meidän perheelle tullut todella tärkeä paikka ja se lämpiää aikalailla joka ilta jos kotona ollaan. Puulla lämpiävä ja vesikin tottakai lämmitetään kiukaan yhteydessä olevassa säiliössä.
Mies teki kaavat ja suunnitteli rakennuksen. Sauna on mutterin muotoinen, niin suunnitelman piti olla tarkka jotta muoto on oikea. Hyvin saatiin yhteistyöllä homma hoidettua ja ollaan tyytyväisiä lopputulokseen.
Minä vastasin koristelusta ja tottahan toki siihen piti sydämiä yms laittaa.
Yläpuolella ovassa kuvassa on saunat kuvattunu samasta suunnasta, piparkakkuversio ja oikea sauna.
tiistai 13. joulukuuta 2016
Monenlaisia piparkakkuja
Tähän kokosin kuvia erilaisista piparkakuista joita olen viimeaikoina tehnyt. Koristelu ja ideointi on kyllä niin mielipuuhaa!
Koristeaineena on siis pikeeri, jonka olen värjännyt jauheväreillä. Piikeeri vain esim minicrip-pussiin, pieni reikä kulmaan ja eikun pursottelemaan.
Itsenäisyyspäivänä pulpahti mieleen että koristelen piparkakkuakat juhlakuntoon! Syntyi siis jokunen Linnanjuhla-asuinen piparkakkuakka!
Piparkakkurasioitakin kokosin ja koristelin, kivaa puuhaa!
Näistä pyöreistä osa on lasten koristelemia. Hekin innostuivat koristelusta!
Nallepipareita tein viime vuonnakin. Nyt keksin kokeilla ranskanpastilleja nallen syliin ja hyvin onnistuivat. Ensin arvelin että menevät uunissa halki mutta eivätpä menneet.
sunnuntai 6. marraskuuta 2016
Naked cake, suklaasta ja vadelmista
No nyt tuli vihdoin tehtyä se ensimmäinen "nakukakku"! Alkuperäisen ohjeen bongasin täältä.
Vaihdoin alkuperäisen ohjeen kinuskin vadelmiin. Arvelin että vadelmat raikastaa makua ja ne sopikin tosi hyvin tähän! Suklaaganachen vaahdotin jäähtyneenä. Tuhti ja suklainen kakku oli tämä!
Pohja
3 kananmunaa
2 ½ dl sokeria
50 g voita sulatettuna
1 dl maitoa
3 dl vehnäjauhoja
½ dl tummaa kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
Voitele ja jauhota irtopohjavuoka tai tavallinen kakkuvuoka. Käytin 22 cm vuokaa.
Vaahdota munat ja sokeri. Lisää vaahtoon keskenään sekoitetut voi ja maito. Yhdistä jauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe ja lisää taikinaan. Kääntele taikina tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja paista n 45 min 175 asteessa. Anna hetken aikaa jäähtyä ennen kuin kumoat. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan.
Suklaaganache
4 dl vispikermaa
350 g tummaa leivontasuklaata (käytin Pirkan)
30 g voita
n 3 dl vadelmia
Kuumenna kerma kattilassa. Ota kattila pois liedeltä ja lisää hieman rouhittu suklaa. Sekoittele kunnes suklaa on sulanut. Lisää voi. Jäähdytä ganache jääkaappikylmäksi, sekoita välillä muutaman kerran. Vaahdotin jäähtyneen ganachen sähkövatkaimella. (alkuperäisessä ei vaahdotettu)
Kostuta alin kakkulevy vahvalla kahvilla ja levitä ganache. Ripottele ganachen päälle puolet vadelmista. Lisää toinen kakkulevy ja tee kuten ensimmäisessä. Kostuta päällimmäinen kakkulevy ja levitä loput ganachesta. Koristele haluamillasi suklaakarkeilla ja fudgepaloilla. Anna kakun vetäytyä jääkaapissa muutama tunti.
tiistai 25. lokakuuta 2016
Popcornkakku
Tästä tuli todella ihanaa! Popcornia, maitosuklaata ja kinuskia, ihana suolaisen ja makean yhdistelmä! Alkuperäinen resepti on Kinuskikissan Helpot suosikit -kirjasta. Vaihdoin suklaan valkosuklaasta maitosuklaaseen ja tein 1,5 kertaisena annoksen. Itse en niin välitä valkosuklaasta, niin maitosuklaa oli kyllä todella hyvä valinta tähän. Tykkään myös siitä että ainekset ovat yksinkertaisia ja tavallisia, ei mitään erikoisia.
Laitan tähän ohjeen ja miten minä tein. Ohje on siis 1,5 kertainen alkuperäiseen verrattuna, mutta poppareita laitoin vähän vähemmän. Kinuskikastikkeen tein yksinkertaisena. Tämän voi tehdä myös rengasvuokaan, tai vaikka suorakaiteen muotoiseen irtopohjavuokaan.
Ainekset
n 4,5 litraa popcorneja
(suolaa)
150 g voita
1,5 dl vaaleaa siirappia
300 maitosuklaata (tai jotain muuta suklaata)
(vaahtokarkkeja, suolapähkinöitä, sormisuolaa)
Kinuskikastike
1,5 dl kuohukermaa
1,5 dl fariinisokeria
Valmista popcornit. Popcornit saavat olla aika suolaisia. Mittaa voi ja siirappi kattilaan ja lämmitä sekoitellen kunnes voi on sulanut. Ota kattila pois liedeltä ja paloittele suklaa voi-siirappiseokseen. Sekoittele kunnes suklaa on sulanut.
Ota popcorneja talteen n 0,75 litraa koristelua varten. Sekoita suklaaseos loppujen poppareiden joukkoon.
Vuoraa noin 3 litran vetoinen kulho/vuoka kelmulla ja painele suklaa-poppariseos kulhoon. Nosta jähmettymään jääkaappiin noin kolmeksi tunniksi.
Kumoa jähmettynyt kakku tarjoilulautaselle ja poista kelmu. Painele koristeluun jemmattuja poppareita kakun pintaan sen verran kuin haluat, voit jättää vähän talteen vielä kinuskin päälle laitettavaksi.
Mittaa kuohukerma ja fariinisokeri kattilaan. Keitä sekoitellen n 5 minuuttia. Jäähdytä ja valuta kakun päälle. Painelin vielä vähän poppareita kinuskin päälle.
Kakusta saa leikattua palasia esim veitsellä.
Voit ripotella kakun päälle sormisuolaa, painella suolapähkinöitä ja vaahtokarkkeja.
maanantai 24. lokakuuta 2016
Paprikajuna
Tällaisen paprikajunan tein lastenjuhliin! Voi että minä niin tykkään tehdä tällaisia juttuja! Ja täytyy sanoa, että tämä oli taas niin suosittu että kyllä kannatti tehdä! Voin kyllä suositella muillekkin!
Se on hauska tunne kun suunnittelee mielessään jotain, ja sitten kun pääsee oikeasti tekemään. Tehdessä suunnitelmat saattavat muuttua ja laajentua.. siksipä varmaan tämänkaltainen tekeminen onkin niin kivaa!
Renkaat kiinnitin katkaisemalla cocktailtikusta palasen. Työnsin tikun paprikan sisäpuolelta ulos ja sitten porkkana kiinni siihen. Renkaathan voisi tehdä myös esim kurkusta, mutta minä tykkäsin että ne on porkkanasta. Ja siihen mitä laittaa tarjolle, vain mielikuvitus on rajana!
perjantai 23. syyskuuta 2016
Helppo suklaakakku
Tämä resepti on jo vuosia toiminut suosikkireseptinä, erityisesti kun olen leiponut kakkuja tapahtumiin tai koulun myyjäisiin. Tämä on niin helppo ja hyvä! Ainekset vain sekoitetaan ja kakku uuniin. Tällä ohjeella tehdyistä kakuista on useamman kerran tullut positiivista palautetta, että kakku oli ollut mehevä ja hyvän makuinen. Taikinaan voi lisätä kanelia tai jotain muuta maustetta mistä tykkää. Näitä on kätevä tehdä kerralla useampi, ja monesti teen myös pienempiä kakkuja.
3½ dl sokeria
4½ dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
5 rkl vaniljasokeria (tätä voi halutessaan huoletta laittaa vähemmän)
1½ dl tummaa kaakaojauhetta
(1½ tl kanelia)
3 kananmunaa
1 dl maitoa
200 g sulaa voita
1 dl vettä
(sulata voi esim kattilassa ja lisää vesi, kiehauta)
Päälle:
Maitosuklaata, tummaa suklaata tai valkosuklaata
Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kananmuna-maitoseos sekä voi-vesiseos. Voi-vesiseosta ei tarvitse jäähdyttää. Voit sekoittaa sähkövatkaimella tai puuhaarukalla, ei siis vatkata vaan sekoitetaan vain. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan (2 l vetoinen vuoka) ja paista 175 asteessa n. tunti.
Kumoa, jäähdytä ja koristele suklaalla ja muilla haluamillasi koristeilla. Suklaan saat kätevästi kakun päälle siististi näin: paloittele suklaa pakastepussiin ja upota vesihauteeseen. Kun suklaa on sulanut, leikkaa pussinkulmaan pieni reikä ja valuta suklaasula kakun päälle.
torstai 1. syyskuuta 2016
Omena-kaneli-juustokakku, paistettava juustokakku
Minä oon kyllä ihan hurahtanut näihin paistettaviin juustokakkuihin! Kotimaiset omenat houkuttivat kokeilemaan kakkua, missä maistuu omena ja kaneli. Tuli kyllä äärimmäisen hyvää, ehkä parasta omenakakkua mitä olen koskaan tehnyt. Mukailin Leila Lindholmin "Pala kakkua - ja paljon muuta" -kirjan ohjetta, mm kanelia ja omenaa lisäten.
Tein 22 cm vuokaan, jos teet isompaan, huomio paistoajassa.
Pohja:
300 g täysjyvä Digestivekeksejä
150 sulaa voita
Murskaa keksit ja sekoita voisulan kanssa. Painele seos irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille, pohja kannattaa vuorata leivinpaperilla. Paista pohjaa 175 asteessa n 10 minuuttia.
Täyte:
400 g maustamatonta tuorejuustoa
250 g maitorahkaa
1 dl sokeria
1 dl maissitärkkelystä
1½ tl kanelia
3 kananmunaa
1 dl kuohukermaa
180 g valkosuklaata
Päälle:
Omenasiivuja
Sekoita tuorejuusto ja maitorahka sileäksi seokseksi. Sekoita joukkoon sokeri, kaneli ja maissitärkkelys. Lisää kananmunat yksitellen hyvin sekoittaen ja lisää sen jälkeen kerma. Sulata valkosuklaa mikrossa miedolla lämmöllä välillä sekoitellen, tai vesihauteessa. Lisää valkosuklaa täytteeseen.
Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle. Asettele omenasiivut täytteen päälle (jos haluat kukan muotoon, aloita ulkosyrjältä) ja paista kakkua ensin 40-50 minuuttia 175 asteessa. Jos kakku tummuu päältä, laita päälle folio. Sammuta uuni ja anna kakun lekotella vielä jälkilämmössä n 30 minuuttia.
Jäähdytä kakku ja säilytä jääkaapissa! Parasta seuraavana päivänä!
torstai 28. heinäkuuta 2016
Kinuskinen punaherukkamoussekakku, viljaton
Punaherukoita poimiessa pulpahti tällainen kakkuidea mieleen. Tässä se nyt on toteutettuna! Kinuski ja punaherukkahan ovat voittamaton yhdistelmä! Sisällä pehmoinen ja vaniljainen mousse. Tämä on myös kokonaan viljaton. Tykkäsin kovasti tästä kokeilusta!
Vuoraa n 1,5 litran kokoinen kulho kelmulla. Asettele viinimarjoja kulhon pohjalle ja reunoille. Noin 4 dl tarvitset tähän hommaan marjoja. Yllättävän hyvin marjat pysyivät reunoilla ennen moussen kaatamista astiaan. Kulhon yläreunan voit jättää marjattomaksi, niin mousse näkyy nätisti ulospäin.
Mousse:
1 dl vahvaa punaherukkamehua (kiehautin pienessä vesimäärässä n 3-4 dl herukoita ja paseerasin siivilän läpi)
4 liivatelehteä
1 purkki Flora Vispiä
250 g vaniljatuorejuustoa
2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
vajaa ½ dl sokeria
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Kaada kulhoon Flora Visp, tuorejuusto ja vaahtoutuva vaniljakastike. Vatkaa seos vaahdoksi ja lisää sokeri. Sulata lionneet liivatteet kuumaan herukkamehuun ja jäähdytä hetki. Kaada liivateseos ohuena nauhana vaahdon sekaan. Tarkista maku. Kaada mousse varovasti kulhoon herukoiden päälle. Anna hyytyä vähintään neljä tuntia jääkaapissa.
Kun kakku on hyytynyt, kumoa se tarjoilulautaselle. Poista varovasti kelmu.
Kinuski:
1,5 dl kuohukermaa
1,5 dl fariinisokeria
1 tl voita
Keittele kermaa ja fariinia kattilassa n 6 - 8 minuuttia. Kun kinuski on sopivan paksua, lisää voi. Huomioi keittäessä että kinuski paksuuntuu jäähtyessään, eli älä keitä liian paksuksi! Anna kinuskin jäähtyä hetken ennen kuin kaadat sen kakun päälle. Voit viimeistellä kakun vielä herukkatertuilla. Valmista!
tiistai 5. heinäkuuta 2016
New York cheesecake karpalo/puolukka-suklaa, paistettava juustokakku
Tässä joku aika sitten pääsin maistamaan ensimmäistä kertaa paistettua juustokakkua. Se maistelu oli ihan uskomaton makuelämys, tuntui etten ole aikoihin maistanu mitään niin hyvää! Silkkisen pehmeä suuntuntuma ja ihana maku! Sen jälkeen näitä tullut tehtyä muutamia ja muutkin ovat kovasti tykänneet.
Mielestäni tämä karpalo/puolukka-suklaa yhdistelmä oli aivan ihana ja onnistunut! Olen tehnyt tätä mm myös vadelmasta, mustikasta ja punaherukasta. Marjat voi ropotella pelkästään päälle, ei välttämättä tarvii väliin laittaa.
Alkuperäinen ohje on Leila Lindholmin "Pala kakkua - ja paljon muuta" -kirjasta.
Pohja:
300 Digestivekeksejä
150 g sulaa voita
Murskaa keksit ja sekoita voisulan kanssa. Painele seos 24 cm tai 22 cm irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille, pohja kannattaa vuorata leivinpaperilla. (22 cm vuoalla tulee hieman korkeampi kakku ja itse tykkäsin siitä.) Paista pohjaa 175 asteessa n 10 minuuttia.
Täyte:
600 g Philadelphia-tuorejuustoa (muunkin merkkiset tuorejuustot käyvät)
2,5 dl maitorahkaa
1 dl sokeria
1 dl maissitärkkelystä
2 tl vaniljasokeria
3 kananmunaa
1 dl kuohukermaa
200 g valkosuklaata
n 3 dl puolukoita ja/tai karpaloita
50 g tummaa suklaata
Sekoita tuorejuusto ja maitorahka sileäksi seokseksi. Sekoita joukkoon sokeri, vaniljasokeri ja maissitärkkelys. Lisää kananmunat yksitellen hyvin sekoittaen ja lisää sen jälkeen kerma. Sulata valkosuklaa mikrossa miedolla lämmöllä välillä sekoitellen, tai vesihauteessa. Lisää valkosuklaa täytteeseen.
Kaada puolet täytteesta esipaistetun pohjan päälle, ripottele päälle puolukoita ja/tai karpaloita ja raastettu tumma suklaa. Lisää loput täytteestä ja paista kakkua 175 asteessa n 40 - 50 minuuttia. Jos kakku alkaa ruskistua päältä, peitä kakku foliolla. Itse tykkään että kakku ei juurikaan ole ruskistunut päältä. Sammuta uuni ja anna kakun vielä kypsyä jälkilämmössä n 30 minuuttia. (Sammutin uunin kun kakku ei ollut enää keskeltä hyllyvää)
Jäähdytä kakku ja säilytä jääkaapissa. Herkullisinta seuraavana päivänä ja siitä eteenpäin!
tiistai 7. kesäkuuta 2016
Strassburgilaiset, suussa sulavat pikkuleivät
Nämä ovat taas sellaisia perinteisiä leivonnaisia, joita on tullut usein juhliin tehtyä. Suussa sulavia ja helppoja ja nopeita tehdä, koska ovat pursotettavia. Perunajauho ja tomusokeri tekevät taikinasta sileää, ja voi antaa oman herkullisen makunsa. Taikinan voi myös maustaa esim kanelilla, vaniljalla tai suklaalla. Näihin käytin hienoksi raastettua tummaa suklaata. Tällä ohjeella tulee noin 100 kpl pikkuleipiä, riippuen tietenkin taas siitä minkä kokoisia tekee. Itse tykkään tehdä aika pieniä.
500 g pehmeää voita
125 g tomusokeria
300 g perunajauhoja
350 g vehnäjauhoja
(100 g tummaa suklaata raastettuna)
Vaahdota pehmeä voi ja tomusokeri. Yhdistä kuivat aineet ja raastettu tumma suklaa (tai muu makuaine mitä haluat käyttää, ei välttämättä kaipaa mitään). Lisää kuivat aineet voi-sokerivaahtoon ja sekoita.
Pursota leivinpaperin päälle ruusukkeita ja paista 200 asteessa noin 8-10 minuuttia. Jäähdytä, ja halutessasi pursota suklaata päälle.
maanantai 16. toukokuuta 2016
Kinuskipalat mansikkavalkosuklaalla
No nyt olin hyvissä ajoin liikkeellä, kun tein kesän juhliin jo näitä! Nämä on siitäkin syystä mahtavia, kun voi leikata paloiksi ja pakastaa. Sieltä sitten ottaa sen verran tarjolle kun on tarvis. Hyvä vierasvara muutenkin, jos vain malttaa olla ottamatta silloin kuin ei ole vieraita... :D
Muropohja ja kinuski ovat tuttuja Santerin leivoksista. Kinuskin päällä on valkosuklaata jossa on mansikkarakeita. Tummalla suklaalla vielä pieni viimeistely niin hyvä tulee! Nämä ovat hyvin makeita ja pieni pala riittää. Leikkasin levyn n 3,5 cm x 3,5 cm neliöiksi, niitä tuli 48 kpl eli aika paljon!
Muropohja:
3½ dl vehnäjauhoja (ja hiukan suolaa)
3/4 dl sokeria
175 g pehmeää voita
Sekoita aineet ja levitä taikina jauhotetuin käsin tai kaulimalla leivinpaperille uunipellille. Paista pohjaa 175 asteessa n 15 - 20 minuuttia. Jäähdytä.
Kinuskitäyte:
125 g voita
2 dl kuohukermaa
1 dl sokeria
½ dl siirappia
Laita kaikki ainekset kattilaan, lämmitä seosta pienellä lämmöllä niin että voi sulaa. Keitä kinuskia n 15 - 20 minuuttia välillä sekoitellen. Kinuski on valmista, kun pintaan vedettäessä siihen jää hetkeksi vedetty viiva näkyviin. Levitä kinuski pohjan päälle ja anna jäähtyä.
Päällinen:
200 g valkosuklaata jossa on mansikkarakeita. (Tätä suklaata löytyy Lidlistä, Bellarom-merkkistä)
tummaa suklaata muutama pala
Sulata valkosuklaa mikrossa tai vesihauteessa. Levitä suklaasula kinuskin päälle. Halutessasi voit sulattaa hieman tummaa suklaata ja pursottaa sitä sinne tänne valkosuklaan päälle. Vetele tummaa suklaata cocktail- tai hammastikulla, niin saat pinnan kauniimman näköiseksi.
Anna jäähtyä ja odota että suklaa on jähmettynyt. Leikkaa paloiksi.
torstai 12. toukokuuta 2016
Punaherukka-kinuskipiirakka
Tänään on tyttären nimipäivä ja halusin ilahduttaa häntä tällä herkulla. Käytin tähän viimeiset punaherukat pakasteesta, mutta onneksi pian jo saadaan käyttää tuoreita marjoja, ihanaa!
Tämä piirakka on jo lapsuudesta tuttu ja silloin tällöin tulee tehtyä. Kirpeys ja makeus yhdistyy ihanasti tässä! Joskus tein pakasteeseenkin muutaman pohjan, ja niin saa todella nopeasti tämän herkun vaikka vieraspöytään. Ei tarvitse kuin kinuski keittää ja laittaa marjat päälle. Jauhot ja kaurahiutaleet voi vaihtaa kokonaan perunajauhoihin, näin saa helposti viljattoman.
Pohja:
100 g pehmeää voita
½ dl sokeria
1 kananmuna
1 tl leivinjauhetta
½ dl kaurahiutaleita
2 dl vehnäjauhoja
Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Yhdistä kuivat aineet. Lisää voi-sokerivaahtoon muna ja kuivat aineet. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle. Käytin 24 cm vuokaa. Tämän voi tehdä hyvin myös tavalliseen piirakkavuokaan. Paista pohja 200 asteessa noin 10 minuuttia.
Päällinen:
2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria
5 dl punaherukoita
Keittele kerma ja fariinisokeri kinuskiksi, keitä noin 6 - 7 minuuttia. Levitä punaherukat tasaisesti pohjan päälle (jos otat punaherukat pakasteesta, niin saavat olla jäisiä) ja lusikoi kinuski herukoiden päälle. Ei haittaa vaikka kinuski on vielä kuumaa.
torstai 5. toukokuuta 2016
Vadelmaiset Marianneleivokset, viljaton
Rakas kuopus täytti 2 vuotta ja sitä juhlittiin mm näillä leivoksilla! Tämä viljaton herkku kannattaa tehdä edellisenä päivänä hyytymään. Tämän kaltaiseen törmäsin Yhteishyvä-lehdessä, ja tässä oma versioni siitä.
Tein kaksi torttupohjaa suorakaiteen muotoiseen irtopohjavuokaan. Vuoan koko on 38x25 cm. Tämän voi hyvin tehdä uunipellille, pohjan kokoa kannattaa sitten vain suurentaa. Leivoksia tuli 24 kpl, toki riippuu leivosten koosta miten monta tulee.
Torttupohja:
3 kananmunaa
1 dl sokeria
1 dl perunajauhoja
0,5 dl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää ne siivilän kautta muna-sokerivaahtoon varovasti käännellen. Levitä taikina leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan ja paista 200 asteessa n 8 minuuttia. Kumoa pohja sokeroidun leivinpaperin päälle. Näitä pohjia tarvitset kaksi kpl.
Täyte:
5 dl vispikermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
4 liivatelehteä
½ dl vettä
2 dl Marianne-karkkeja murskattuna
3/4 dl sokeria
2½ dl vadelmia (varaa koristeluun myös vadelmia)
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kerma. Notkista tuorejuusto kermatilkalla ja lisää kermavaahtoon. Lisää seokseen murskatut Marianne-karkit ja sokeri.
Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata siihen liivatteet. Kaada ohuena nauhana täytteeseen.
Aseta toinen torttupohja irtopohjavuokaan. Kostuta pohja vedellä tai mehulla. Levitä täyte pohjan päälle ja täytteen päälle ripottele vadelmat. Aseta toinen torttupohja täytteen päälle, ja kostuta vedellä tai mehulla.
Anna hyytyä jääkaapissa vähintään kolme tuntia. Siisti reunat ja leikkaa sopivan kokoisiksi leivospaloiksi. Koristele kermavaahdolla, vadelmilla ja Mariannerouheella.
lauantai 23. huhtikuuta 2016
Maailman paras omenapiirakka
Tämän ihanan reseptin sain vuosia sitten ystävältä, kiitos A! Ihan on nimensä veroinen piirakka! Tämä kannattaa tehdä hyvissä ajoin, taitaa olla parempaa huomenna, kuin tänään. Ennen tarjoamista anna vähintäänkin jäähtyä kunnolla. Tämä on munaton piirakka, eli tämä herkku sopii muna-allergisellekkin.
Pohja:
150 g pehmeää voita
1 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Vaahdota voi ja sokeri. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne voi-sokerivaahtoon. Painele taikina voidellun irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille.
Täyte:
2 dl maitorahkaa
2 dl kermaa
1 dl sokeria
2 - 3 omenaa raastettuna
Sekoita täytteen ainekset lukuun ottamatta omenaraastetta. Kaada täyte pohjan päälle ja levitä raastetut omenat päällimmäiseksi. Ripottele päälle kanelia ja sokeria, tai fariini sokeria.
Paista 175 asteessa keskitasolla noin 40 minuutti.
Jäähdytä kunnolla ennen tarjoamista. Tämä on hyvää samana päivänä kun on tehty, mutta vielä parempaa seuraavana päivänä ja jääkaapissa säilytettynä.
torstai 7. huhtikuuta 2016
Ihana pehmeä jäätelö ilman jäätelökonetta
Ei voisi jäätelön tekeminen enää helpommaksi mennä! Tähän tarvitset vain kaksi raaka-ainetta, sekä makuaineet. Vain mielikuvitus rajana minkä makuista jäätelöä haluat! Jäätelön rakenne on sileä ja pehmeä, eli juuri sellaista kuin jäätelön kuuluu ollakkin.
Nyt käytin makuina mustikkaa ja vadelmaa, eli siitä syntyi kuningatarjäätelö. Toiseksi mauksi valitsin lakritsi-suklaan. Kokeilemisen arvoisia voisi olla esim vadelma-turkinpippuri, mansikka, lime, kahvi, tumma- maito- ja valkosuklaa, mango, kinuski, pätkis, vaahtokarkki, puolukka, kaneli, päärynä.. makujen kirjo on rajaton! Aivan ihanaa tuli kun laittoi raitoja valmista suklaakastiketta ja sitten vähän haarukalla pyöräyttelee, jotta kastike sekoittuu tasaisemmin.
Raaka-aineet:
1 prk kondensoitua maitoa (ei kinuskiksi keitettyä)
6 - 7 dl kuohukermaa (käytin laktoositonta kuohukermaa)
(halutessasi lisää hieman glukoosisiirappia)
makuaineet
Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää siihen purkillinen kondensoitua maitoa varovasti sekoittaen. Mausta haluamallasi tavalla, kaada astiaan ja laita pakasteeseen. Pakasta vähintään neljä tuntia, mieluusti pidempäänkin.
Jäätelöä tulee noin kaksi Aino-jäätelörasiallista.
maanantai 28. maaliskuuta 2016
Limejuustokakku
Ihania vieraita saatiin pääsiäisen ajaksi! Oli taas aihetta tehdä jotain hyvää ja tällä kertaa tein mm limejuustokakun. Mausta tuli ihanan raikas ja pehmoinen! Ja päällisen väri oli sellainen mitä olin ajatellutkin. Tätä tulee varmasti tehtyä toistekkin!
Pohja:
200 g kaurakeksejä
70 g sulaa voita
Murskaa keksit ja sekoita voisulan kanssa sekaisin. Levitä seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle. Laita jääkaappiin täytteen tekemisen ajaksi.
Täyte:
4 dl kuohukermaa
200 g vaniljatuorejuustoa
250 g mascarponejuustoa
1 dl limemehua (2-3 limeä)
4 liivatelehteä
vajaa 1 dl sokeria
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Purista limemehu. Yhdistä vaniljatuorejuusto, mascarponejuusto puolet limemehusta. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita kermavaahto tuorejuusto-mascaponeseokseen. Lisää sokeri. Kuumenna loput limemehusta ja sulata siihen liivatelehdet. Kaada seos ohuena nauhana täytteeseen ja sekoita hyvin, mutta varovasti. Tarkista maku ja lisää sokeria halutessasi. Levitä täyte kaurakeksipohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään tunnin ennen kiilteen laittamista.
Kiille:
3,5 dl lime-sitruunamehua (Marlin Juissia käytin)
puolikkaan limen mehu
4,5 liivatelehteä
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Purista limestä mehu ja lisä mehu lime-sitruunamehuun. Laita kattilaan 0,5 dl mehua ja kuumenna, sulata mehuun lionneet liivatteet. Kaada seos muun mehun sekaan ohuena nauhana. Anna seoksen jonkin aikaa olla astiassa ja varmista ettei se ole lämmintä. Lusikoi seos kakun päälle. Anna kakun hyytyä jääkaapissa vähintään 3 tuntia.
Koristelin kakun sulalla suklaalla ja pienillä suklaamunilla. Suklaan saa pursotettua nätisti kun sulattaa suklaan pienessä minigrip-pussissa vesihauteessa. Kun suklaan on sulanut, leikkaa pussin kulmaan pieni reikä ja pursota. Jos käytät koristelussa noita suklaamunia, pohjusta paikka ensin valkosuklaalla. Munista irtoaa päällinen todella helposti, jos se on paljaaltaan kiilteen päällä.