torstai 28. heinäkuuta 2016
Kinuskinen punaherukkamoussekakku, viljaton
Punaherukoita poimiessa pulpahti tällainen kakkuidea mieleen. Tässä se nyt on toteutettuna! Kinuski ja punaherukkahan ovat voittamaton yhdistelmä! Sisällä pehmoinen ja vaniljainen mousse. Tämä on myös kokonaan viljaton. Tykkäsin kovasti tästä kokeilusta!
Vuoraa n 1,5 litran kokoinen kulho kelmulla. Asettele viinimarjoja kulhon pohjalle ja reunoille. Noin 4 dl tarvitset tähän hommaan marjoja. Yllättävän hyvin marjat pysyivät reunoilla ennen moussen kaatamista astiaan. Kulhon yläreunan voit jättää marjattomaksi, niin mousse näkyy nätisti ulospäin.
Mousse:
1 dl vahvaa punaherukkamehua (kiehautin pienessä vesimäärässä n 3-4 dl herukoita ja paseerasin siivilän läpi)
4 liivatelehteä
1 purkki Flora Vispiä
250 g vaniljatuorejuustoa
2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
vajaa ½ dl sokeria
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Kaada kulhoon Flora Visp, tuorejuusto ja vaahtoutuva vaniljakastike. Vatkaa seos vaahdoksi ja lisää sokeri. Sulata lionneet liivatteet kuumaan herukkamehuun ja jäähdytä hetki. Kaada liivateseos ohuena nauhana vaahdon sekaan. Tarkista maku. Kaada mousse varovasti kulhoon herukoiden päälle. Anna hyytyä vähintään neljä tuntia jääkaapissa.
Kun kakku on hyytynyt, kumoa se tarjoilulautaselle. Poista varovasti kelmu.
Kinuski:
1,5 dl kuohukermaa
1,5 dl fariinisokeria
1 tl voita
Keittele kermaa ja fariinia kattilassa n 6 - 8 minuuttia. Kun kinuski on sopivan paksua, lisää voi. Huomioi keittäessä että kinuski paksuuntuu jäähtyessään, eli älä keitä liian paksuksi! Anna kinuskin jäähtyä hetken ennen kuin kaadat sen kakun päälle. Voit viimeistellä kakun vielä herukkatertuilla. Valmista!
tiistai 5. heinäkuuta 2016
New York cheesecake karpalo/puolukka-suklaa, paistettava juustokakku
Tässä joku aika sitten pääsin maistamaan ensimmäistä kertaa paistettua juustokakkua. Se maistelu oli ihan uskomaton makuelämys, tuntui etten ole aikoihin maistanu mitään niin hyvää! Silkkisen pehmeä suuntuntuma ja ihana maku! Sen jälkeen näitä tullut tehtyä muutamia ja muutkin ovat kovasti tykänneet.
Mielestäni tämä karpalo/puolukka-suklaa yhdistelmä oli aivan ihana ja onnistunut! Olen tehnyt tätä mm myös vadelmasta, mustikasta ja punaherukasta. Marjat voi ropotella pelkästään päälle, ei välttämättä tarvii väliin laittaa.
Alkuperäinen ohje on Leila Lindholmin "Pala kakkua - ja paljon muuta" -kirjasta.
Pohja:
300 Digestivekeksejä
150 g sulaa voita
Murskaa keksit ja sekoita voisulan kanssa. Painele seos 24 cm tai 22 cm irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille, pohja kannattaa vuorata leivinpaperilla. (22 cm vuoalla tulee hieman korkeampi kakku ja itse tykkäsin siitä.) Paista pohjaa 175 asteessa n 10 minuuttia.
Täyte:
600 g Philadelphia-tuorejuustoa (muunkin merkkiset tuorejuustot käyvät)
2,5 dl maitorahkaa
1 dl sokeria
1 dl maissitärkkelystä
2 tl vaniljasokeria
3 kananmunaa
1 dl kuohukermaa
200 g valkosuklaata
n 3 dl puolukoita ja/tai karpaloita
50 g tummaa suklaata
Sekoita tuorejuusto ja maitorahka sileäksi seokseksi. Sekoita joukkoon sokeri, vaniljasokeri ja maissitärkkelys. Lisää kananmunat yksitellen hyvin sekoittaen ja lisää sen jälkeen kerma. Sulata valkosuklaa mikrossa miedolla lämmöllä välillä sekoitellen, tai vesihauteessa. Lisää valkosuklaa täytteeseen.
Kaada puolet täytteesta esipaistetun pohjan päälle, ripottele päälle puolukoita ja/tai karpaloita ja raastettu tumma suklaa. Lisää loput täytteestä ja paista kakkua 175 asteessa n 40 - 50 minuuttia. Jos kakku alkaa ruskistua päältä, peitä kakku foliolla. Itse tykkään että kakku ei juurikaan ole ruskistunut päältä. Sammuta uuni ja anna kakun vielä kypsyä jälkilämmössä n 30 minuuttia. (Sammutin uunin kun kakku ei ollut enää keskeltä hyllyvää)
Jäähdytä kakku ja säilytä jääkaapissa. Herkullisinta seuraavana päivänä ja siitä eteenpäin!