perjantai 24. marraskuuta 2017

Äidin piparkakut





Alkaa olla taas piparkakkuaika! Ihanaa! Saa tehdä kaikenlaisia juttuja piparkakuista. Joistakin jutuista on tullut ihan perinteitä, joitakin uusia juttuja tulee joka vuosi mitä täytyy kokeilla. Koristelussa näkyy käden jälki ja saa käyttää mielikuvitusta ja toteuttaa mieleen tulleita ideoita. Mekkomuotin bongasin taannoin, enkä meinannut malttaa odottaa milloin pääsen niitä koristelemaan! Syntyi monenlaista leninkiä taas ja "Suomi 100-vuotta" -teemakin pääsi mukaan. 

Piparkakkurasioita olen tehnyt tämä vuonna jo useampia. Marianne-teemaisesta tuli aika hauska! Täältä löytyy aimmin tehtyjä: Piparkakkurasiat



Tämän piparkakkureseptin olen saanut äidiltäni. Tällä reseptillä  on lapsuuteni piparkakut tehty, enkä ole tämän veroista löytänyt. Tällä ohjeella tulee mielestäni maukkaimmat piparit ja koostumus on rapean pehmeä. Taikina on myöskin helppo tehdä ja helposti käsiteltävää.

Äidin piparkakut:
3 kpl kananmunia
4 dl sokeria
1 dl siirappia
400 g sulaa voita tai margariinia
2 tl neilikkaa
2 tl kanelia
2 tl inkivääriä
2 tl pomeranssinkuorta
(mausteita olen laittanut usein kutakin maustetta yhden tl enemmän kuin ohjeessa) 
3 dl perunajauhoja
9 - 10 dl venäjauhoja
3 tl soodaa

Vaahdota munat ja sokeri. Lisää siirappi ja sen jälkeen sula voi. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne ne lopuksi taikinaan. Nosta taikinakulho jääkaappiin ja anna taikinan tekeytyä vähintään seuraavaan päivää.

Paista piparit 175 asteessa. 

Pikeerin jolla voi koristella piparkakut, teen yleensä tällä ohjeella:
½ dl kananmunan valkuaista
3 dl tomusokeria
6 tippaa sitruunamehua


Vatkaa valkuaista ja 2 dl tomusokeria n 3 minuuttia. Lisää loput tomusokerista ja sitruunamehu. Vatkaa vielä muutama minuutti. Halutessasi voit värjätä pikeerin esim tomu- tai pastaväreillä. Ohje puolitettunakin riittää jo monenlaisteen koristeluun.

































keskiviikko 22. marraskuuta 2017

Piilokuviokakku



Tulipa hauskan näköisia kakkuja näistä! Resepti löytyi Kinuskikissan kirjasta "Helpot suosikit". Kakut maistuivat lapsille ja ne saivat ihastelua osakseen. Mukavaa tehdä ja kokeilla aina jotain erilaista ja uutta! 

Tässä kakussahan sisällä oleva kuvio tehdään kypsästä kakkutaikinasta. Kuvioita voi kokeilla erilaisia ja minä päädyin tällä kertaa sydämeen ja hahmoihin. 

Perustaikina:
225 g voita
3 dl sokeria
3 munaa
5 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
2 dl kevytkermaa (laitoin maitoa)

Värillinen taikina:
1/3 perustaikinasta
elintarvikeväriä tai 2 rkl kaakaojauhetta

Vaalea taikina:
2/3 perustaikinasta
1 sitruunan kuoriraaste
½ dl sitruunanmehua 

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita munat joukkoon yksitellen. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne taikinaan vuorotellen kevytkerman kanssa.

Ota taikinasta kolmasosa ja lisää siihen elintarvikeväri tai kaakao. Levitä taikina pellille leivinpaprun päälle 1 cm:n paksuiseksi levyksi. Paista 200 asteessa noin 13 minuuttia. Jäähdytä.  

Värillisen taikinan kypsyessä viimeistele vaalea taikina ja lisää siihen sitruunankuoriraaste ja -mehu.  

Voitele ja korppujauhota leipävuoka (1,5 l). Levitä pohjalle 1 cm vaaleaa taikinaa. Ota värillisestä kakkupohjasta muotilla kuvioita ja aseta kuviot vuokaan tiiviiksi jonoksi. Huomioi suunta: kumottaessa kakku kääntyy toisinpäin. Painele ja asettele vuoanpohjalle levitettävä taikina niin, ettei taikinan ja kuvioiden väliin jää ilmataskua.

Täytä vuoka vaalealla taikinalla lusikoimalla sitä vuorotellen keskiosan molemmille puolille. Levitä loput taikinasta kuvioiden päälle. Paista 200 asteessa noin 50 minuuttia. Anna seistä hetken aikaa vuoassa. Kumoa ja jäähdytä.  

Päälle laitoin tummaa suklaata ja valkosuklaata sulatettuna. 







lauantai 18. marraskuuta 2017

Suklaakupit mascarponetäytteellä (vhh, gluteeniton)


Suklaakupit oli jo pidempään olleet mielessä ja tänään oli se päivä jolloin sain tehdä näitä! Tänään elämässä sattui olemaan juhlanaihetta ja halusin tehdä jotain vähähiilihydraattista tarjottavaa. Nämä olivat siis täydellinen ratkaisu. Sai nättiä ja hyvää tarjolle! 

Ja olihan meillä hauskaa näitä tehdessä, koska kaikki ei heti menny niin kuin olin ajatellu... sai nauraa vatsansa kipeäksi apulaisten kanssa! Muutama ilmapallo jotka oli juuri uitettu sulassa suklaassa, räjähtivät niin että suklaata oli kaikkialla... onneksi se vain nauratti.

Ensimmäistä kertaa elämässäni myös temperoin suklaan, selvästi se tässä tarkoituksessa kannattaa! Käytin 81 prosenttista suklaata, koska halusin mahdollisimman vähähiilihydraattista.

Suklaakuppien (n 12 kpl) tekemiseen tarvitset:
Vesi-ilmapalloja (varmasti myös tavalliset käy, ne saattavat vain olla hieman suurempia) 
Suklaata 200 g (käytin tummaa suklaata, voi tehdä maitosuklaastakin)

1. Puhalla ilmapallot.
2. Temperoi suklaa. Tein näillä ohjeilla: Suklaan temperointi
3. Uita pallot sulassa suklaassa ja nosta pallot leivinpaperin päälle. Laita pallot jääkaappiin, jotta suklaa jähmettyy. 
4. Kun suklaa on jähmettynyt, puhkaise pallot neulalla ja poista ilmapallot. Tämä oli hieman haastavaa, käytin apuna cocktailtikkuja.
5. Täytä kupit ja tarjoile!


Täytteeseen laitoin:
1 prk mascarponejuustoa
1 prk vispikermaa
Tummaa kaakaojauhetta
Vadelmia
Steviaa (tai makeuta haluamallasi tavalla)

Lisää astiaan mascarpone ja vispikerma, vaahdota kiinteäksi vaahdoksi. Jaa vaahto kahteen osaan. Mausta toinen osa tummalla kaakaolla ja lisää toiseen osaan vadelmat. Makeuta haluamallasi tavalla. 

Täytteeksi sopii hyvin myös vaikka jäätelö, marjat, rahka, tuorejuusto-kermavaahto.. vain mielikuvitus rajana! 






lauantai 28. lokakuuta 2017

"Pörröinen" kissakakku





Taas saatiin viettää syntymäpäiviä ja pöytää pääsi tällä kertaa koristamaan tällainen kisukakku. Juhlittiin samalla kertaa kummipojan ja oman pojan synttäreitä. Kakkua oli todella ihana tehdä ja siitä tuli aikalailla sellainen mitä olin ajatellutkin. Joskus nimittäin käy niin, että kakusta tms ei tulekkaan sellainen mitä olin ajatellut ja silloin kiukuttaa ihan kamalasti! Yleensä loppujen lopuksi hyväksyn lopputuloksen ja olenkin tyytyväinen tulokseen  kunhan ensin pääsen yli pettymyksestä ja alkujärkytyksestä. Tuo voi kuulostaa jännältä, mutta niin se vain on! Täällä kotona joillain on kokemusta siitä, miten pettynyt äiti joskus on tekeleihinsä... 

Tähän "karvaiseen" kissakakkuun tein taas kostean suklaakakkupohjan Kermaruusun reseptillä, olen niin tykästynyt siihen pohjaan! Ohje löytyy täältä.  Vaikka kyseisen kakkupohjan ainesluettelo vaikuttaa aluksi pitkältä, kakkupohja on mielestäni helppo tehdä koska siinä vain sekoitetaan ainekset. Laitan ohjeen tähänkin. Tein ohjeen 1,5 kertaisena koska tein lisäksi pienen kakkupohjan josta sain leikattua kissalle korvat. Korviin voisi käyttää myös keksejä tms.

Kostea suklaakakkupohja:
125 g voita
50 g tummaa suklaata sulatettuna
1 dl rypsiöljyä
2 dl vettä
1½ dl ranskankermaa
3 munaa
1½ dl sokeria
1½ dl fariinisokeria
4 3/4 dl vehnäjauhoja
1 dl tummaa kaakaojauhetta
1 ½ tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
½ tl suolaa
1 rkl vaniljasokeria

Sulata voi ja suklaa. Sekoita joukkoon öljy, vesi, ranskankerma, sokerit sekä munat yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi, älä vaivaa, jottei taikina sitkisty. Kaada taikina voideltuun n. 20-22 cm irtopohjavuokaan paista 170 °C noin 55 minuuttia tai kunnes tikkuun ei jää kokeiltaessa taikinaa. Anna jäähtyä.

Täytteet:
2 rasiaa vaniljatuorejuustoa
1,5 prk Flora Vispiä
sokeria oman maun mukaan
Aprikoosihilloa 

Vaahdota Flora ja lisää siihen tuorejuustot. Lisää sokeria sopivasti. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan ja kostuta vedellä tai maidolla. Sivele pohja reilusti aprikoosihillolla ja lisää muu täyte. Laitoin molempiin väleihin samat täytteet ja täytettä oli reilusti.

Kuorrutus:
1 prk Flora Vispiä
1 prk Flora Kuohua
tomusokeria
tummaa kaakaojauhetta

Vaahdota Flora Visp ja Flora Kuohu yhtäaikaa. Mausta tomusokerilla ja kaakaojauheella. Laita vaahto pursotinpussiin ja pursota kakku kauttaaltaan ruoho/spagettityllalla. Leikkaa toisesta kakkupohjasta korvat tai aseta keksit korviksi, pursota "karvaa" myös korviin. 

Silmät, suun ja viikset tein sulatetulla suklaalla. Nenä on mustaa sokerimassaa.
 







lauantai 30. syyskuuta 2017

Vohvelikakku omenalla ja kinuskilla




Olin luvannut lapsille että tänään paistellaan vohveleita. Tänään sain myös hakea ystävältä ihania, raikkaita ja punaisia omenoita. Syttyi ajatus yhdistää jotenkin omenat ja vohveli, syntyi vohvelikakku omenalla ja kinuskilla!

Vohvelitaikina:
5 dl maitoa
3 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja

2 rkl sokeria
1 tl suolaa 
n 50 g voisulaa 

Laita astiaan puolet maidosta, lisää kananmunat hyvin sekoittaen. Lisää jauhot. Lisää loput maidosta, sekä sokeri, suola ja voisula. Paista vohveleiksi.

Omenatäyte:
n. 1 kg omenakuutioita (en kuorinut, poistin vain siemenkodat ja kannat kun käytin kotimaisia omenoita)
50 g voita
2 tl vaniljasokeria

Laita voi sulamaan paistinpannulle ja lisää omenakuutiot pannulle. Kääntele omenoita kuumalla pannulla kunnes ne ovat hieman pehmenneet. Lisää vaniljasokeri ja sekoita. 

Kinuski:
1,5 dl kuohukermaa
1,5 dl fariinisokeria

Keittele kattilassa kermaa ja fariinisokeria noin 8 - 10 minuuttia. 

Kokoa kakku vohveleista, omenatäytteestä ja kinuskista. Laita jokaiseen väliin omenatäytettä ja noin ruokalusikallinen kinuskia. Tähän sopisi hyvin myös pieni määrä puolukoita joka väliin ripoteltuna. Kaada loput täytteestä ja kinuskista kakun päälle. Vohveleita voit laittaa niin monta kuin haluat, arvioi täytteen riittävyys tuolloin.

Meillä tämä tarjoiltiin niin että nostettiin lautaselle yksi vohveli kerrallaan. Tämä oli herkullista ja aika makeaa, puolikas vohveli täytteineen on aika sopiva herkkupala per nenä. Tämä maistuu hyvin myös vaniljajäätelön kanssa!







sunnuntai 3. syyskuuta 2017

Vaniljainen mustaherukkajuustokakku




 Mustaherukoita poimiessani pulpahti mieleen tällainen kakku ja sehän oli tietenkin toteutettava. Ajattelin, että vanilja pehmentää mustaherukan makua ja lisäksi värit sopii ihanasti yhteen! 

Naapureiden puskasta sain poimia, joten kutsuttiin heidät sitten kakkukahveille. Palaute oli hyvää ja tykkäsivät hekin kakusta. En halunnut tehdä mustaherukkaosuudesta liian makeaa, eli se maistuu kunnolla sille mitä nimikin lupaa. 


Pohja
150 g Digestive-keksejä
50 g sulaa voita
1 rkl tummaa kaakaojauhetta

Murskaa keksit, lisää kaakaojauhe ja sula voi. Sekoita tasaiseksi ja levitä leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle. Käytin 22,5 cm vuokaa. 

Mustaherukkatäyte
6 dl mustaherukoita
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
6 kpl liivatelehtiä
2 prk Flora Visp
200 g vaniljatuorejuustoa
200 g maustamatonta tuorejuustoa

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Mittaa mustaherukat ja sokeri kattilaan, kuumenna seos ja anna kiehua hetken aikaa. Soseuta seos ja lisää kuumaan seokseen liotetut liivatelehdet. Anna hillokkeen jäähtyä huoneenlämpöiseksi. (Jäähtyy nopeammin esim. kun nostat astian kylmäkallen päälle ja välillä sekoittelet.) 

Vaahdota Flora Visp ja sekoita joukkoon tuorejuustot. Lisää jäähtynyt herukkahillo. Tarkista tässä vaiheessa maku ja lisää sokeria jos kaipaat makeutta lisää. 

Kaada täyte irtopohjavuokaan pohjan päälle. Anna hyytyä vähintään kolme tuntia ennen kuin valmistat päällisen. 

Päällinen
3 dl valmista vaniljakastiketta 
3 tl vaniljasokeria
2,5 liivatelehteä

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Mittaa vaniljakastike ja vaniljasokeri kattilaan, kuumenna seos lähes kiehuvaksi. Sulata joukkoon lionneet liivatteet ja jäähdytä seos huoneenlämpöiseksi. "Kylmäkallejäähdytys" toimii tässäkin mainiosti. Kaada/lusikoi seos varovasti täytteen päälle ja nosta takaisin hyytymään jääkaappiin.

Koristele valmis kakku mustaherukoilla, herukanlehdillä ja rouhitulla valkosuklaalla.




 
 



keskiviikko 16. elokuuta 2017

Pienet Punaherukka-valkosuklaajuustokakut





Näistä tuli aika söpöjä ja ihania, sekä maultaan että ulkonäöltään! Aion käyttää näissä käyttämääni tekniikkaa muulloinkin. Ostin siis Ikeasta pieniä silikonimuotteja, joihin tein juustokakut. Pakastin ne, jotta sain irtoamaan silikonivuoista ja kippasin kauralastun päälle. Pakastamisen jälkeen kakun rakenne pysyi hyvänä, väittäisin ettei juurikaan huomaa että on pakastettu. 

Maut olivat selvät heti, punaherukkaa ja valkosuklaata. Ohjeen löysin täältä: Punaherukka-valkosuklaakakku 

Tein siis ensin punaherukkatäytteen ja jaoin pieniin muotteihin joihin olin suihkauttanut vuokasprayta. Uskon että sprayta ei välttämättä tarvitse laittaa. Annoin punaherukkaosan hyytyä ja tein sen jälkeen valkosuklaatäytteen. Annoin kakkujen hyytyä jääkaapissa ja siirsin ne sitten pakasteeseen. Pidin pakasteessa seuraavaan päivään saakka, mutta riittää että ne ovat kauttaaltaan jäätyneet. Pakastamalla saa ongelmitta silikonivuoat irti kakuista. 


Punaherukkatäyte:
  • 300 g punaherukoita
  • 1 dl sokeria
  • 4 liivatelehteä
  • 2 dl kuohukermaa
  • ½ tlk (125 g ) maitorahkaa
  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Kiehauta punaherukat ja sokeri kattilassa. Paseeraa herukat siivilän läpi. Sekoita pehmenneet liivatelehdet lämpimän marjasoseen joukkoon. Vaahdota kerma. Sekoita rahka ja tuorejuustoa marjaseokseen. Lisää lopuksi vaahdotettu kerma. Lusikoi seos silikonivuokiin ja nosta vuoat jääkaappiin hyytymään. Tee valkosuklaatäyte kun herukkatäyte on alkanut hyytymään.
 
Valkosuklaatäyte:
  • 3 liivatelehteä
  • ½ tlk (125 g) maitorahkaa
  • 200g maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 dl sokeria
  • 2 rkl kiehuvaa vettä
  • 200 g valkosuklaata
  • 2 dl kuohukermaa
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sekoita yhteen rahka, tuorejuusto ja sokeri. Sulata suklaa varovasti mikrossa tai vesihauteessa, anna jäähtyä hetken. Vatkaa kerma vaahdoksi. Purista liivatteista ylimääräinen vesi ja liuoita ne kuumaan vesitilkkaan. Sekoita ne vatkaten tuorejuusto seokseen, lisää sulatettu suklaa. Kääntele joukkoon kerma. Lusikoi valkosuklaatäyte vuokiin herukkatäytteen päälle ja nosta hyytymään jääkaappiin. 

Kun kakut ovat hyytyneet, nosta ne pakastimeen. Jäätyneet kakut on helppo irroittaa vuoista. Käytin "kakunalusina" kauralastuja, ne sopivat siihen oikein hyvin. 

Kun kakut olivat sulaneet ja muuten valmiit, tein päälle vielä valkosuklaaganachen:
70 g valkosuklaata
0.5 dl kuohukermaa

Pilko suklaa kulhoon. Kuumenna kerma kattilassa. Kaada kuuma kerma valkosuklaan päälle ja jätä hetkeksi seisomaan. Sekoittele ganache ja anna hetken jäähtyä. Lusikoi pieni määrä ganachea kakkujen päälle sekä koristele punaviinimarjoilla.







sunnuntai 25. kesäkuuta 2017

Puolukkainen kääretorttu kinuskikermalla, gluteeniton




Juhannukseksi täytyi tietenkin jotain hyvää leipoa! Nyt se jokin oli tällainen puolukkainen kinuskitorttu. Lopputulos oli makea ja kirpeä, pehmoinen ja suussasulava leivonnainen! Tein torttupohjan perunajauhoon, eli samalla siitä tuli gluteeniton ja viljaton.

Kääretortun voi tehdä jo edellisenä päivänä jääkaappiin, niin se ehtii vetäytyä. Päällä oleva kinuskikerma täytyy myös tehdä aikaisemmin jääkaappiin, jotta se ehtii  jäähtyä ennen vaahdotusta. Kinuskikerman tein Kinuskikissan ohjeella.

Kinuskikerma:
2 dl kuohu/vispikermaa
2 dl fariinisokeria
(lisää vielä n 1,5 dl vispi/kuohukermaa vaahdotuksen yhteydessä)

Valmista kuorrutusta varten kinuskikastike mielellään edellispäivänä, sillä vaahdotus onnistuu vain, kun kastike on täysin jääkaappikylmää. Mittaa fariinisokeri ja kerma kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi, älä keitä sen pidempään. Kaada kulhoon. Jäähdytä ja siirrä jääkaappiin viilentymään vähintään viideksi tunniksi, mieluiten seuraavaan päivään.

Kääretorttupohja:
4 kananmunaa
1½ dl sokeria
1½ dl perunajauhoja 
1 tl leivinjauhetta

Vaahdota munat ja sokeri. Lisää muna-sokerivaahtoon kuivat aineet siivilöiden ja varovasti käännellen. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle ja paista 225 asteessa n 8 minuuttia.  

Kääretortun täyte:
1 prk Flora Vispiä
1 prk maitorahkaa
3 rkl fariinisokeria
3 dl puolukoita

Vaahdota Flora Visp johon olet lisännyt fariinisokerin. Lisää vaahtoon maitorahka. Levitä täyte torttupohjan päälle ja ripottele puolukat täytteen päälle. Rullaa torttu ja laita vetäytymään jääkaappiin.


Ota täydellisesti jäähtynyt kinuskikerma jääkaapista ja lisää siihen vielä 1 dl kuohu/vispikermaa. Vaahdota. Pursota kääretortun päälle ruusukkeita ja koristele puolukoilla.











lauantai 6. toukokuuta 2017

Nallekakku 3D




Kolmevuotiaan synttäripöytään istahti hartaasti odotettu nallekakku! Neiti oli oikein tyytyväinen ja ihastunut nalleen. Tämä oli oikeastaan ensimäinen tällainen muotokakku jonka olen tehnyt. 

Täytteeksi laitoin appelsiinituorejuusto-kermavaahto seoksen ja vadelmatuorejuusto-vadelma-kermavaahto seoksen. Joka toisen pohjan sivelin Lime curd-tahnalla ja se toi raikkautta kakkuun. Kostutin kakun sitruuna-vesi seoksella. 


Halusin että myös päällinen maistuu hyvältä! Monen kokeilun jälkeen päädyin lopulta Flora Vispi - Fazer Sininen -seokseen ja se toimikin ihan hyvin. Kokeilin useammanlaista kreemiä, mutta ne eivät olleet makuuni eivätkä toimineen spagettityllalla.

Otin muutamia kuvia eri vaiheista kakunteosta ja käyn vielä läpi kuva kuvalta.



1. Tee tavallisen muotoisia suklaakakkupohjia kaksi kappaletta. Suklaakakkupohja on sen takia hyvä, kun se on jämäkämpi ja tiiviimpi kuin esim sokerikakkupohja. Tein pohjat tällä ohjeella: Kostea suklaakakkupohja .  Lisäksi tee kaksi pohjaa pyöreässä kulhossa tms, näin saa hyvin tehtyä pään. Pään voi muotoilla myös tavallisesta kakkupohjasta. Lisäksi tein yhden pienen pohjan teemukiin, siitä sai hyvästi korvat muotoiltua.

2. Leikkaa pohjat ja täytä mieleisillä täytteillä. Kostuta suklaapohjat hyvin. Ota talteen kakkupohjasta käyttämättä jääneet palat. Upota esim grillitikku kakun keskeltä alas saakka.

3. Muotoile veitsellä kakkua sopivan muotoiseksi.

4. Leikkaa korvat ja kiinnitä ne cocktailtikuilla sopivaan kohtaan.

5. Leikkaa kakkupohjasta tassujen muotoiset palat ja aseta ne paikoilleen. Olin tehnyt kokeilumielessä suklaakreemiä, jota sitten käytin käsien kiinnittämiseen. Päällystin myös osan kakusta kreemillä, mutta tämä ei välttämättä ole tarpeellista. Kreemin tein tällä ohjeella: Suklaakreemi

Takatassut tein muotoilemalla ne kakkupohjasta näin: laitoin lopun jääneen kakkupohjan kulhoon ja lisäsin jääneen appelsiinituoreejuustotäytteen. Sekoitin vatkaimella sopivan kiinteäksi seokseksi. Näin sain massan josta muotoilin jalat.  

6. Muotoilin mustasta sokerimassasta palat korviin, tassuihin ja kuonoon. Silmät pyörittelin myös sokerimassasta. 
Pursotuksessa käytin aluksi spagettityllaa, joka ei toiminutkaan koko ajan ja sen vuoksi vaihtelin välillä tyllaa. Pursotuksen tein tällä seoksella: vaahdota 2.5 dl Flora Vispiä ja lisää 150 g Fazerin maitosuklaata sulatettuna, varmista ettei suklaasta jää palasia vaahtoon koska muuten tylla tukkeutuu. Pidä hetki jääkaapissa ennen pursotusta, niin vaahto hieman jähmettyy. Tässä toimii hyvin myös Flora Visp ja Flora Kuohu 1:1 laitettuna. Pursotuksessa mielestäni tärkeintä on että massa on sopivan jämäkkää ja pursotustekniikka oikea. Pursotettaessa vedä pursotinpussia kakusta pois päin, samalla pursottaen. 

7. Päätinpä vielä saada tyttömäistä ilmettä nalleen, joten se sai rusetin ja helminauhan valkoisesta sokerimassasta. 





Oli aika iso työ tehdä tämä, koska vaati paljon suunnittelua kokemattomalta. Palkitsi suuresti se, että nallukka onnistui kuitenkin ihan hyvin ja sankari oli ihastunut!  Ja muutkin tykkäsivät! Maku ja kosteus olivat myös sopivat ja hyvät. 

Toisella kertaa tein tämän vaaleanpunaisen nallen!  Samalla periaatteella tein kuin ruskeankin nallen, täytteinä oli vadelmamousse ja suklaamousse. Päällystin ensin nallen osittain kreemillä, johon käytin mansikkatomusokeria. Turkkiin käytin Flora vispiä ja Flora kuohua 1:1 ja makeutin mansikkatomusokerilla sekä ripauksen laitoin jauhemaista elintarvikeväriä.





sunnuntai 2. huhtikuuta 2017

Pääsiäisen Sitruuna-marenkipiirakka (gluteeniton, viljaton)





Tiputeemalla mentiin taas! Olin suunnitellut jo jonkin aikaa, että teen pitkästä aikaa klassikko Sitruuna-marenkipiirakkaa. Selailin ylä-asteelaisen köksänkirjaa, ja siitäpä hieman muunnellen syntyi tämä piirakka. Ajatus oli, että pursottelen marengin tipuksi ja siitä tulikin aika ihanan näköinen! Tässäpä siis ihana tarjoomus vaikka pääsiäispöytään! Marengin tein tuplana ja tähän laitan suoraan sen tuplaohjeen, samoin täytteen tein suurempana.


Pohja:
100 g pehmeää voita 
½ dl sokeria
1 muna
2½ dl perunajauhoja (tai 2½ dl vehnäjauhoja)
1 tl leivinjauhetta

Vaahdota voi ja sokeri, lisää kananmuna hyvin sekoittaen. Yhdistä kuivat aineet ja lisää taikinaan. Levitä taikina irtopohjavuoan pohjalle ja vähän reunoille. Voit hyvin käyttää myös tavallista piirakkavuokaa. Paista pohjaa 200 asteessa n 10 minuuttia. 


Sitruunatäyte:
4 kananmunan keltuaista
2 dl vettä
1,5 dl sokeria
4 rkl perunajauhoja
1 1/4 dl sitruunamehua
2 rkl voita

Sekoita täytteen ainekset sitruunamehua lukuunottamatta kattilassa. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos pulpahtaa. Ota kattila pois liedeltä ja lisää sitruunamehu.

Marenkikuorrutus:
4 kananmunan valkuaista
1½ dl sokeria
keltaista elintarvikeväriä

1 pala tummaa suklaata tipun silmiin

Vatkaa kananmunan valkuaiset valkoiseksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen vaahdottamisen loppuvaiheessa. Lisää elintarvikeväri.

Lisää sitruunakiisselitäyte paistetun pohjan päälle. Laita marenkivaahto pursotuspussiin/pakastepussiin ja leikkaa kulma reilusti auki. Pursota kiisselin päälle pallukoita ja pallukoiden päälle vielä toinen pienempi pallukka. Kun pursotat päällimmäistä palloa, vedä pursottimella niin että muodostuu tipun nokka. Osan marengista voit pursottaa erilaisella tyllalla, esim ihan reunaan. 

Paista piirakkaa kuumassa uunissa, 250 asteessa, muutamia minuutteja. Tipujen nokat saavat ihan hieman ruskistua. Anna piirakan hetken jäähtyä. 

Laita tummasuklaapala pieneen pakastepussiin ja upota pussi kuumaan veteen. Leikkaa kulma auki ja pursota tipuille suklaasta silmät. Valmista!



torstai 23. maaliskuuta 2017

Minttusuklaamuffinssit pääsiäisen tyyliin (Tipu-muffinssit)


Pääsiäisteemalla mennään nyt kun tiput hyppäsivät muffinssien päälle! Minttusuklaamuffinssit tein Kinuskikissan ohjeella joka on hyväksi havaittu. Tällä ohjeella tulee 12 kpl muffinsseja.

Taikina:
140 mini-Pätkiksiä
150 g pehmeää voita
1½ dl sokeria 
2 munaa
3½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2½ rkl tummaa kaakaojauhetta
1½ dl maitoa tai kermaa

Säästä Pätkiksistä 12 kappaletta sisukseen ja leikkaa loput rouheeksi.

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat joukkoon yksitellen. Yhdistä kuivat aineet vuorotellen maidon kanssa ja sekoita lopuksi joukkoon Pätkis-rouhe. 

Laita muffinssipellin koloihin paperiset vuoat. Nosta lusikalla nokare taikinaa vuokaan, aseta päälle Pätkis-pala ja peitä taikinalla.

Paista 225 asteessa 12-15 minuuttia. Anna jäähtyä.

Päälle:
2½  Flora Vispiä
n 1 rkl vaniljakreemijauhetta
2 tl vaniljasokeria
keltaista elintarvikeväriä
(vihreää elintarvikeväriä)

Laita kulhoon Flora Vispi ja vaniljasokeri. Vatkaa vaahdoksi ja sihtaa joukkoon kreemijauhe. Otin tässä vaiheessa vaahtoa hieman erilleen ja värjäsin vihreäksi, loput keltaiseksi. 

Laita vaahto pursotuspussiin, (tavallinen pakastepussikin käy) ja leikkaa kulma auki. Pursota tiput muffinssien päälle. Silmät tein suklaalla ja osa tipuista sai nokakseen värjättyä valkosuklaata.








tiistai 28. helmikuuta 2017

Appelsiini-suklaakakku





Appelsiini ja suklaa ovat kyllä mitä ihanin yhdistelmä! Tämä ohje on alunperin Kotiliedestä. Kakku on mehevä ja todella hyvän makuinen. Jo tuoksukin on huumaava! Taitaa kuulua omasta mielestäni herkullisimpien kuiva/kahvikakkujen joukkoon tämä! 

Tein taikinan 1,5 kertaisena, koska käyttämäni vuoka on hieman suurempi kuin tavallinen vuoka. Ohjeen kirjoitan tähän yksinkertaisena.

200 g pehmeää voita
2 dl sokeria
3 munaa 
1 appelsiinin raastettu kuori ja mehu
150 g tummaa suklaata rouhittuna
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
3,5 dl vehnäjauhoja 

Koristeluun voi käyttää tummaa suklaata sulatettuna, sekä valkosuklaata jonka halutessaan voi värjätä oranssiksi. 

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen ja hyvin sekoittaen. 

Pese appelsiini hyvin, raasta kuori ja purista mehu. Rouhi suklaa. Lisää taikinaan appelsiinin raastettu kuori ja mehu, sekä suklaarouhe.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan, sekoita. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun vuokaan (itse en jauhottanut, koska vuokani on sellainen että välttämättä ei tarvitse jauhottaa, käytin vain vuokasraytä). 

Paista kakkua 175 asteessa noin tunti. Anna jäähtyä hetken ennen kumoamista. Jäähtyneen kakun päälle voit valuttaa sulatettua tummaa suklaata ja valkosuklaata. (Värjäsin valkosuklaan) 




 

keskiviikko 8. helmikuuta 2017

Pieniä näperryksiä




Keräilin tähän muutamia juttuja mitä olen lähiaikoina puuhaillut. Rakastan tehdä kaikkea tällaista! Ylläoleva on ihan tavallinen hedelmäsalaatti, mutta koristelin sen kukilla ja perhosilla. Kukat ja perhoset on tehty muotilla, mm persikasta, kiivistä, banaanista ja melonista. Päälle sulatin muutaman palan valkosuklaata. Kukilla saa ihanaa lisäilmettä helposti!

Alla oleva "Puput kukkaniityllä" tarjotin oli ihana tehdä! Siihen otin myös muoteilla kukkia erivärisistä porkkanoista, kurkusta ja paprikasta. Hetken kiehautin porkkanasiivuja ja näin sain painettua kukat helpommin kuin raa'asta porkkanasta. Tämäkin oli ihan oman mielikuvituksen tuotetta ja oli mahtavaa kun sain siitä sen näköisen kuin olin ajatellutkin. Puput on siis tehty kananmunista.






Yhtenä päivänä tarjosin lapsille välipalaksi pizzaa.. tosin se ei ollut aivan tavallista pizzaa. Vesimelonista saa vaikka mitä herkullisia juttuja tehtyä! Päälle laitoin appelsiinia, tummia viinirypäleitä, pähkinöitä ja kiiviä. Päälle raastoin hieman valkosuklaata. Olipa hyvää ja raikasta pizzaa!






Eräänä päivänä tein ruoaksi lohkoperunoita ja makkaraa. Mielikuvitus teki tepposet ja niimpä pienen tytön annos näytti tuolta mitä alemmassa kuvassa näkyy. Muotilla saa makkarasta nalleja ja sydämiä, puu muodostui lohkopotuista ja varsi juustosta. Ainakin äitillä oli hauskaa kun sai askarrella, ja mielissään tyttö söi!




Yhden perheenjäsenen synttäreitä juhlittiin taannoin. Synttäripöytään tein Lakritsi-sitruunakakun. Tämä oli kyllä niin uskomattoman ihana kakku, että tulee takuulla tehtyä toisenkin kerran! Ohje löytyy tuolta: Lakritsi-sitruunakakku 
Muuten tein tuolla ohjeella, mutta lakritsin ostin irtokarkkilaarista ja hyvin toimi sekin. Voin kyllä suositella tätä kakkua jos haluaa oikein herkullisen kakun! 








perjantai 20. tammikuuta 2017

Punajuuri-suklaakakku



Oli iso pussi punajuuria, ja mietin mihin käyttäisin nii. Olin tehnyt jo Lindströminpihvejä ja punaisia sydänsämpylöitä. Sain vinkin että teeppä punajuuri-suklaakakkua! No tottakai tein! Pyörittelin mielessä minkä näköiseksi tekisin kakun, ja aikalailla sain vision toteutettua. En ollut koskaan tuollaista nähnyt enkä tehnyt, joten oli vain rohkeasti kokeiltava. Ehdoton juttu oli, että suklaata pitää olla päällä ja siihen punaisia sydämiä!

Pohjaan sovelsin aiemminkin käyttämääni Banaani-suklaakakkun reseptiä ja tuli hyvä ja mehevä kakku. Kakku taisi olla parhaimmillaan muutaman päivän päästä valmistumisesta. Punajuuri on jännä juttu kakussakin; sitä ei juurikaan maussa huomaa, mutta se tuo mehevyyttä ja syventää väriä.  Kakusta tuli kommenttia: "Tää on ihan parasta, tätä mun synttäreille!" "Tämä on parempaa kuin mutakakku!" "Kakku itsessään ei ole kovin makea ja siksi suklaapäällinen sopii tähän tosi hyvin."

Kakkupohja: 
150 g pehmeää voita
4 dl sokeria

3 kananmunaa

4,5 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
1,5 tl ruokasoodaa
1 dl tummaa kaakaojauhetta

2 dl punajuurisosetta (2 - 3 punajuurta)
1 dl Creme Fraichea

Kuori ja kuutioi punajuuret. Keitä kypsiksi ja soseuta kuutiot ilman keitinlientä. 

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen hyvästi vatkaten. Yhdistä kuivat aineet, ja lisää Creme Fraiche punajuurisoseeseen. Lisää vuorotellen molempia seoksia taikinaan. 

Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun 24 cm irtopohjavuokaan. Paista uunin alatasolla 175 asteessa, noin 1 h 15 minuuttia. Vähempikin paistoaika saattaa riittää. Kokeile tikulla kakun kypsyyttä paistamisen loppupuolella, ja jos taikina ei tartu tikkuun, ota kakku pois uunista. Anna hetken jäähtyä ennen kumoamista. 

Suklaaganache: 
150 g tummaa suklaata
1,5 dl kuohukermaa
nokare voita

Kaada kattilaan kerma ja paloittele sinne suklaa. Lämmitä miedolla lämmöllä sekoitellen niin kauan että suklaa on sulanut. Nosta kattila liedeltä ja lisää nokare voita. Sekoittele vielä hyvin. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Kaada jäähtynyt ja vähän paksuuntunut ganache jäähtyneen kakun päälle. (kakkupohjan voi tehdä edellisenä päivänä valmiiksi) Tasoittele tarvittaessa. Nosta kakku jääkaappiin.

Punaiset sydämet tein niin että sulatin muutaman palan valkosuklaata pussissa vesihauteessa.  Lisäsin pussiin punaista värijauhetta ja sekoittelin tasaiseksi. Kakku oli ehtinyt vähän aikaa olla jääkaapissa ennen kuin pursottelin sydämet päälle. Sydämiä muodostuu, kun pursottaa kaksi pilkkua suklaata vierekkäin ja vetää tikulla molemmista pilkuista alaspäin.